čtvrtek 19. září 2019

Nakladatelství a dětské knihy. Ty dobré.


Nedávno jsem se bavila se svým manželem o tom, proč dnešní děti tak špatně rozumí knihám, které jsme jako děti četli my dva. Třeba takový Medvídek Pů. Je to sice literatura bytostně spjatá s dětmi (navíc s následnou adaptací od studia Disney), ale dětem se často četba této knížky moc nelíbí? Proč je to tak?

Celičký náš konzumní svět se totiž snaží dětem předkládat věci, o kterých si my, dospělí, myslíme, že se budou dětem líbit. A tak někdo přišel s tím, že kniha pro dítě by měla obsahovat dětská témata a dětské vtípky a měla by být barevná. Bože, hlavně ať je barevná. A všichni, ať se usmívají. Od ucha k uchu. 

Pak musí být úspěch zaručen! No ne? Ne... ?





Ne. Nebo spíše ano, ale za určitou cenu... Děti si velmi rychle zvykají na rétoriku, kterou k nim svět okolo promlouvá. A pokud vyrostete na roztomiloučkých petschopácích, disneyovkách, hrách v telefonu a youtuberech, už se budete těžko přeučovat na něco erudovanějšího.

Na výše zmíněném není špatně vůbec nic. Pokud se to nepřežene. A u literatury to platí dvojnásob. V devadesátých letech přišlo nevídané uvolnění a po roce 2000 úplný boom všech možných autorů. A to hlavně těch, kteří píší pro děti. Bohužel ale to, že knížka vyjde velkým nákladem, neznamená, že je kvalitní a dobrá. Ona tak možná na první pohled vypadá... Jenže když ji otevřete, zjistíte, že je vlastně plytká, prázdná a jazykově úplně stejná, jako dalších sto jiných. Naopak kniha, která je velmi často na první pohled méně barevná, méně křiklavá, může být mnohem zajímavější. Protože i dětská kniha může být zajímavě graficky zpracovaná, mít dechberoucí ilustrace, být zatraceně dobře napsaná a mít myšlenku.

Kniha by měla být asi taková:

1) Moudrá (příběh)
2) Zajímavá (téma)
3) Chytrá (jazyk)
4) Laskavá (podání)
5) Krásná (grafické zpracování a ilustrace)


A kde vlastně takovou knihu hledat? 



Za prvé - důvěřujte dobrému nakladateli. Což je často nějaký menší. Protože si často dává mnohem větší pozor na to, co vydává a pod co se podepisuje. Jsou to knížky, které nejsou k mání v každém knihkupectví, což je škoda. Ale o to větší by jim měl člověk věnovat pozornost.

Nakladatelství Baobab patří mezi moje nejoblíbenější. Myslí na všechny, od těch nejmenších až po dospěláky, jako jsme my. Nezapomíná na komiksy ani na romány. Troufám si říct, že tady si vybere každý. A ještě nikdy jsem s nimi nesáhla vedle. Z autorů, které nakladatelství vydává, stojí za zmínku určitě Daisy Mrázková (Kdo by nemiloval Jácíčka?), Tereza Říčanová nebo Eva Lindström. A navíc připravuje knižní festival Tabook. Co chcete ještě víc?

Nakladatelství Host pocházející z Brna vás taky nezklame. Host mi ne vždycky stylově úplně vyhovuje, ale co by to bylo za svět, kdyby všechno vyhovovalo všem. Seženete tady knížky jak pro nejmenší čtenáře, tak pro puberťáky, kteří mají rádi YA literaturu a dystopické světy. Nutno podotknout že třeba jejich kniha Kdo zabil Snížka byla nominovaná na Literu za knihu pro děti a mládež a na Zlatou stuhu.

Menším nakladatelstvím hlavně pro menší čtenáře je Běžíliška. Jak o sobě sami píší, jejich vlajkovou lodí jsou především leporela. Pokud doma máte nejmenšího človíčka z nejmenších, kterého zajímají hlavně obrázky a verše, určitě vám knížky z tohoto nakladatelství velmi doporučuji. Přestože nejsou křiklavé, jsou hravé a rozvíjí fantazii. Věřte mi! I když se vám třeba moc pozdávat nebudou, děti jim budou rozumět :)


A poslední nakladatelství, které zmíním, je Labyrint. Jejich Hlava v hlavě získala Literu za knihu pro děti a mládež v roce 2014. V letošním roce byla na Literu pro děti nominovaná jejich kniha Tajemství Oblázkové hory. Knížky z jejich redakce jsou rozhodně graficky neotřelé a publikovali třeba mé milované: Shauna Tana a Petra Síse. A hlavně - vydávají dětský časopis Raketa. A o tom třeba někdy příště.


Rozhodně to ale neznamená, že dobrá jsou jen tato nakladatelství. Jsou tu i jiná, třeba Petrkov, Arbor Vitae, Meander, Paseka, 65. pole. Nebo třeba i Fragment nebo Albatros, které mají v repertoáru ledacos. Ale obecně platí, že čím větší repertoár, tím opatrněji by měl člověk vybírat. Existuje mnoho dalších skvělých nakladatelství, které jsem nezmínila. Jejich výpis, pokud by vás zajímal, najdete na stránce Nejlepší knihy dětem (odkaz viz níže).

Pokud byste si sami z publikační nabídky výše zmíněných nakladatelství snad nevybrali, zkuste se podívat sem: https://www.nejlepsiknihydetem.cz/ :) Je tu předvýběr toho nejlepšího ze současné literatury pro děti a mládež, takže pokud chcete smysluplnou novinku, určitě si vyberete. 

Každopádně šťastnou ruku při výběru knihy, ať už vybíráte pro mrně, nebo pro puberťáka největšího!




Žádné komentáře:

Okomentovat