sobota 21. září 2019

Zapomenutý a znovuobjevený



Kdybych řekla, že tenhle článek bude o jednom našem ilustrátorovi, který je světově známý, nejspíš byste hádali páně Trnku. A ačkoliv jeho dílo miluji, dnešek bude patřit jinému člověku. Vojtěchu Kubaštovi. Že si pod jeho jménem nic nevybavíte?  
Ale na prostorová leporela si pamatujete, nebo ne?





Vojtěch Kubašta (19141992) je autor, kterého každý z nás asi nezná. Původně vystudovaný architekt, prakticky ale grafik a ilustrátor se proslavil hlavně v zahraničí. A proslavily ho jeho prostorové knihy pro děti. Přesně tak, tenhle pán je v zahraničí považovaný za průkopníka těch krásných knih, ve kterých se po otevření vyklopí třeba celý zámek, princ i princezna. Od padesátých let pracoval pro nakladatelství Artia a vytvářel pro ně prostorové knihy  ty byly ale primárně určeny pro vývoz do zahraničí a u nás vycházely podstatně méně. Možná právě pro jeho aktivní práci se zahraničím  vytvářel pop-up books pro studio Disney (třeba Bambiho nebo knihy s Mickeym).


V roce 2014 proběhla v NY výstava s názvem Pop-up from Prague.
U nás byl autor paradoxně mnohem méně známý. Jeho knihy se překládaly do všech možných světových jazyků a u nás vycházely pomálu. V padesátých letech vyšly zpracované pohádky O červené Karkulce nebo O pátku ohniváku a lišce Ryšce. Mnoho jeho knih určených dětem ale vyšlo až po roce 1989. A v současné době jeho knihy už nemusíte pracně shánět po antikvariátech, protože se jejich znovuvydání chopilo nakladatelství Albatros.

O ptáku ohniváku a lišce Ryšce, vydalo nakl. Orbis v roce 1974



Albatros Kubaštovy prostorové knihy vydává zhruba od roku 2016 (v roce 2006 se mu teprve dostalo velké výstavy v Praze a v roce 2014 v Brně), kdy vydalo hned několik různých titulů. Znovu tak vyšly světové klasické pohádky, například O neposlušných kůzlátkách, O perníkové chaloupce, Popelka nebo kocour v botách. Od roku 2019 pak nakladatelství vydává jeho sérii o zvířátkách - knihy Malý traktor se zvířátky, Zvířátka na safari, Zvířátka a sportovní den a další.




Co se zvířátek týče, nečekejte žádné velké literární výkopy. Jsou to knihy určené dětem od tří let a svoji cílovou skupinu ctí. Jednoduché příběhy s úsměvnými kličkami a výrazné ilustrace jsou neotřelé a možná vám připomenou vaše vlastní dětství. Možná to ani nejsou příběhy, spíš takové hříčky, ale pro malé děti budou dostatečně velkým světem. 


Jediné, nad čím jsem se trochu přemýšlela, když jsem Malý traktor držela v ruce (byli jsme na vítání občánků a mohli jsme si vybrat dárek, Kubašta byl jasná volba), byla jeho barevnost. Když ji porovnám s jeho knihou z roku 74, kterou máme doma, tak se mi zdá, že někdo otočil volume silně doprava. Otázkou je, zda to tak zamýšlel sám autor, nebo zda je to práce současného grafického zpracování. Mě osobně by totiž vůbec nevadilo, kdyby se barevnost držela v těch padesátkových původních kolejích. Ale podobně je to i s novými vydáními děl třeba od Zmatlíkové nebo od Lady, všimli jste si toho také?
Trojrozměrné ilustrace v článku jsou z naší knihovničky - Malý traktor se zvířátky
Suma sumárum, znovuvydaný Kubašta je světový autor, kterého vám do první knihovničky určitě doporučuji. Sami se vrátíte do dětství (nebo alespoň já nostalgicky vzpomínám na návštěvy u naší lékařky, protože jeho knihy měla v dětském koutku, my je doma totiž neměli...) a děti budou nadšené. Protože knížky a trojrozměrné ilustrace jsou interaktivní a kniha dítko zabaví a bude mu vyprávět, i když vy zrovna nebudete moci...



Žádné komentáře:

Okomentovat